Som at løbe en maraton i en god tid

Neurokirurgisk Afdeling var vært, da læger, sygeplejersker og forskere fra hele Skandinavien i sidste uge mødtes til kongres i Aalborg Kongres og Kultur Center.
Neurokirurgikonference
300 neuroradiologer, neurokirurger og neurosygeplejersker fra hele Skandinavien mødtes i Aalborg i sidste uge.

- Jeg er enormt lettet, men det føles også lidt tomt, siger professor og overlæge ved Neurokirurgisk Afdeling, Carsten Bjarkam, da han endelig kan puste ud efter flere måneders intens planlægning, som kulminerede med den vellykkede kongres i dagene 3.-5. juni.

Omkring 300 neuroradiologer, neurokirurger og neurosygeplejersker fra hele Skandinavien mødtes til kongressen i Scandinavian Neurosurgical Society for at høre – og præsentere – den nyeste viden inden for deres specialer.

- Det har været et stort arbejde at sammensætte det faglige program med 3 faglige spor og 80 foredragsholdere, samtidig med at vi skulle holde kontakt til udstillere, sponsorer og holde snor i en masse praktiske ting – men det har været et projekt for hele afdelingen, hvor alle har arbejdet sammen mod, at det skulle blive en god kongres, siger Carsten Bjarkam.

Selvom planlægningsgruppen havde fået kompetent hjælp fra både Destination Nord (tidl. Visit Aalborg) og Aalborg Kultur og Kongres Center var der ellers nok, der indtil det sidste kunne give selv den mest cool professor sved på panden:

- Den sidste uges tid kunne det godt give lidt nervøse trækninger, når telefonen bippede, og der kunne være et afbud fra en oplægsholder, eller én pludselig havde bøvl med et visum. Lettere blev det ikke, da de svenske sygeplejersker besluttede sig for at gå i strejke tirsdag. Det gav nogle afbud, som vi måtte kompensere for ved at flytte rundt på programmet, fortæller Carsten Bjarkam.

Superstjerner og unge talenter

På programmet var foredragsholdere fra hele Skandinavien, men også nogle af feltets ”superstjerner” fra USA, Australien, Holland, Italien og Indien var med som trækplastre.

- Vi synes selv, det blev ret vellykket. Vi har tilstræbt at dække alle neurokirurgiske områder. Lige fra behandling af hjernetumorer, svære hjerneblødninger og svære hovedtraumer til tilstande med for meget væske i hjernen. Og så har vi prioriteret at give plads til yngre forskere, for at vise dem, at vi anerkender, at de bruger tid på at dygtiggøre sig, fortæller Carsten Bjarkam og fortsætter:

- Sådan en kongres er en god lejlighed til at vise sin afdeling frem og etablere nye kontakter. Derfor var der også lagt vægt på pauser og sociale elementer, fortæller han.

Den forskning, som Neurokirurgisk Afdeling præsenterede, var både af læge- og sygeplejerfaglig karakter:

- Vi er rigtig glade for, at vi kunne fortælle om vores pionerarbejde inden for kikkertkirurgi i lænderyggen. Det har vi i Aalborg introduceret som den første afdeling i Danmark, og med god succes, og på kongressen præsenterede vi resultaterne fra vores første 172 patienter, fortæller Carsten Bjarkam.

Et andet område, Neurokirurgisk Afdeling præsenterede, var erfaringerne med neuromodulation som smertebehandling, hvor der både var en række sygepleje- og lægefaglige oplæg.

Længe til næste gang

Næste gang afholdes kongressen i Tampere i Finland – og da den går på omgang mellem universitetshospitalerne i hele Skandinavien, vurderer Carsten Bjarkam, at der nok går 25 år inden turen igen kommer til Aalborg.

- Til den tid er jeg gået på pension, så det bliver nogle andre, der får fornøjelsen af planlægningen. Men det er meget tilfredsstillende at se tilbage på – som at have løbet en maraton i en god tid, slutter Carsten Bjarkam.

 

Forfatter: Kommunikationskonsulent Peter Friis Jeppesen

Opdateret